Yavru Kedinizi Beslemek

Anasayfa Yararlı Bilgiler Yavru Kedinizi Beslemek
Tam ve dengeli beslenme; Düzgün beslenme yavru kedinizin genel salığı için önemlidir. Kemiklerinin gelişmesine ve güçlenmesine, güçlü bir bedene, kalın, parlak tüylere, ışıldayan gözlere ve sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlar. Düzenli beslenmeyen bir yavru kedi hastalıklara, enfeksiyonlara ve stresli durumlarda bir takım sağlık problemlerine karşı daha yatkındır.

Yavru kediniz için tam ve dengeli bir beslenme gerekir. Bu da yiyeceğinin yeterli miktarda protein, vitamin, minaral ve diğer önemli besin maddelerini içermesi gerektiği anlamına gelir.PURINA petcare araştırma merkezi'nde ve diğer yerlerde sürdürülen bilimsel çalışmalar, yavru ve yetişkin kediniz için optimal besin ihtiyacını belirlemiştir. Örneğin, PURINA beslenme uzmanları ve veteriner helimleri en az %30'luk yüksek kaliteli protein miktarının kedilerde normal büyümeti ve üremeyi desteklediğini bulmuştur. Kediler aynı zamanda taurin olarak bilinen esansiyel amino aside ihtiyaç duyar; yetersiz miktarlar görüşünü bozabilir ve kalp sorunlarına yol açabilir. 

Yavru Kedi Maması Etiketini Okumak

Bugünlerde herkes mama paketi üzerinde bulunan içerik etiketini okumak konusunda daha bilinçli, çünkü hepimizin de bildiği gibi sağlıklı bir hayat sürebilmek için beslenme çok önemli. İşte bu yüzden siz de yavru kedinizin mamasının üzerindeki etiketi okurken dikkatli olmalısınız. İçeriğe ait etiket; yağ, protein, lif, mineral ve nem miktarının dahil olduğu anahtar besin değerlerinin garantili bir analizini sunar. Etiket, yavru kedi mamanızın büyüme çağındaki kediler için için mi yoksa erişkin, yaşlı ya da tüm hayat evrelerindeki kediler için mi üretildiğini belirtmek zorundadır. PRO PLAN yavru kedinizin özel olduğunu ve tüm kedilerin bu hayat dönemleri sırasında özel bir takım ihtiyaçları olduğunun farkındadır. PURINA pet care Araştırma merkezi'nde 76 yılı aşkın bir süredir devam eden beslenme çalışmaları, yavru kedinizin gerekil olan vitamin, mineral, protein ve diğer besin maddelerinden uygun miktarlarda aldığının garantisidir.

Nerede, Ne Zaman Ve Ne Kadar Beslenmeli

Yavru kedinizin mama ve su kabını, kalabalıktan ve sesten uzakta ama onun kolayca ve rahatça ulaşabileceği bir yere yerleştirin. Uygun yeri bulduktan sonra da zorunda kalmadıkça bu yeri değiştirmeyin. Kabının altına koyacağınız gazete kağıdı veya plastik bir altlık sizin için temizliği kolaylaştıracaktır. Bunlardan da önemlisi yavru kedinize her zaman temiz, teze su sağlayın.

Yavru kedinize hergün aynı saatte mamsını yiyebilmesi için bu işi rutin hale getirin. Onu beslerken yavru kedinizin adını kullanın. Eğlenceli bir aktivite sırasında sizinle iletişim kurarken bu sayede adını öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer yavru kedinize, kuru mama veriyorsanız, gün içindeki bütün ihtiyacını sabahtan mama kabına koyun (şayet çalışan bir kişi için bu çok daha elverişli olacaktır) ya da yarısını sabah yarısınıda akşam verin. Kuru mamanın bir diğer avantajı da, yavru kedinizin dişlerini temiz ve diş etlerinide sağlıklı tutmasıdır. Uygun bir beslenme programı için, mama paketinin üzerindeki beslenme talimatlarını uygulayın.

Ek Besinler   

Veteriner hekiminiz tarafından yönlendirilmediğiniz sürece yavru kedinizin günlük beslenmesine ek olarak viteminler, minaraller ya da diğer besinlerden takviye etmenize gerek yoktur. Eğer pro plan yavru kedi maması ile besleniyorsa, zaten tam ve dengeli beslenme ihtiyacını karşılıyordur.

Beslerken Yapılmaması Gerekenler   

* Yavru kedinizi asla köpek mamasıyla beslemeyin. Kedilerin, köpek mamasının karşılayamayacağı, kendilerine özgün besinsel ihtiyaçları vardır.
* Yavru kedinizi asla tavuk kemiği ya da balık kılçığıyla belemeyin. Bunlar parçalanabilir ve yavru kedinizin boğazına batabilir ya da yemek borusunu, mide duvarını, bağırsak kanalllarını delebilir.
* Yavru kedinize sakın süt vermeyin. Onun süte ihtiyacı olmadığı gibi süt, ishale neden olabilir.
* Çikolata ya da soğan içeren yemeklerle yavru kedinizi beslemeyin. Bunlar yavru kediniz için toksik etki oluşturabilir ve bu gibi yiyecekler yavru kedinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir. Yavru kediniz için zararlı olabilecek diğer yemekler hakkında bilgi almak için yine veteriner hekiminize danışın.
* Masadan yemek vererek yavru kedinizi şımartma isteğinize karşı koyun. Böyle durumlar, yavru kedinizin bu tip yüksek kalorili tırtıklar karşılığında kendi mamasını yemeyi reddetmeyi öğrenen, seçici bir kişiliğe bürünmesine neden olabilir.

Yavru Kedinize Özel Beslenme      

Ömür boyu sürecek bir sağlık için yavru kedinizin ilk yılı oldukça kıritiktir. Bu süre içinde kediniz yavru döneminden çıkacak, diğer bir deyişle çocukluk devrinden ergenliğin erken dönemlerine geçiş yapacaktır.

Güçlü bir kemik yapısı, güçlü kaslar, iyi gelişmiş bir sinir sistemi ve ilk yılını atlatmasını sağlayacak bağışıklık gücüne sahip olabilmesi için yavru kedinizi mümkün olan en iyi beslenme olanaklarından yaralanması gereklidir.

PURINA pet care araştırma merkezi'nde yıllardır yapılan çalışmalar, normal bir yavru kedinin vücut ağırlığının ilk üç hafta içinde üç katına çıktığını göstermektedir. Bir yavru kedi ilk 20 hafta içinde, doğum aralığının %2000'ine ulaşabilir. 26 haftalıkken gözle görünen büyüme oranları düşüşe uğrar ve zamanla erişkin bir kedi gibi görünebilir. Ancak yavru kediniz vücudunun içinde büyümeye devam edecektir. Bir yaşına gelene kadar kemikleri her geçen gün daha da güçlenecek ve bedeni toparlanacaktır.

Yavru kediler de tıpkı bebkler gibi özel mama ya ihtiyaç duyar. Hızlı büyümesi ve yüksek enerji ihtiyacı, yavru kedinizin ona fazladan besin ve kalori sağlayacak türden bir mamaya gereksinim duymasına neden olur. Ve küçük bir mideye sahip olduğu için yalnızca fazla miktarda mama yiyecek ihtiyaç duyduğu kalorileri sağlaması güçtür. Bu yüzden de yavru kedilerin ara sıra yemek gibi özellikleri vardır. Gün boyunca ufak öğünler halinde birçok kere mama yerler. Bu büyüme evresine özgü ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, yavru kedinize özellikle onun için hazırlanmış tam ve dengeli bir mama ile besleme sağlamalısınız. Kuru kedi maması en mükemmel tercih olacaktır çünkü gün boyunca taze ve lezettli kalacaktır. Eğer mümkünse, altı aylık oluncaya kadar yavru kedinize günde üç öğün mama verin. Altı aylıkken aşağı yukarı bir erişkin bedenine sahip olacaktır. Ama sakın buna aldanmayın; büyümesi için hala çok şey yapılması gerekmektedir. Bu dönemden sonra günde sadece iki kere beslenmelidir. Ama onun hala bir yavru kedi olduğunu ve özel olarak yavru kediler için üretilen mamalardan yemeye devam etmesi gerektiğini sakın aklınızdan çıkarmayın. Dört ile yedi aylık olduğunda kedinizin iştahında hafif bir azalma görürseniz, endişelenmeyin. Süt dişlerini kaybederken diş etleri acıdığı için normalden biraz daha az mama yiyebilir. Yedi aylık olduklarında çoğu kedinin kalıcı dişleri çıkmış olur. Hazırlaması kolay olmasının yanı sıra kuru mamyla beslenmenin bir diğer avantajı da, kuru mamanın dişte tartar oluşumunu azaltmasıdır.

Önemli: Yavru kediniz için günlük olarak taze ve temiz su saladığından emin olun. Su teniz bir kabın içinde olmalı ve yavru kediniz gün içinde istediği zaman bundan yararlanbilmelidir.

Düzgün bir beslenme programı için çeşitli yaşlara göre belirlenmiş tavsiye edilen mama miktarını öğrenmek için mama paketini kontrol edin. Yavru kedinizin belli başlı ihtiyaçları için veteriner hekiminizden yardım almanızda sizin için yararlı olacaktır. Yavru kedinizin ilk yaş günü geldiği zaman artık o resmen bir yetişkin demektir. Yavruyken ihtiyaç duyduğu kalori ihtiyacı ciddi derecede düşmüştür ve artık yetişkin kediler için hazırlanan mamaya geçebilir. Yavru mamasından yetişkin mamya geçişin daha kolay olmasını sağlamak için 1 ila 3 yaş arasındaki kedilerinizi, genç kedilerin belli başlı besin ihtiyaçlarını karşılamak adına özel bir formülle hazırlanan PRO PLAN Genç ve Aktif kediler için olan mamayı kullanmanızı öneririz.

Mama Değişimi   

Eğer kullandığınız mamayı değiştirmek istiyorsanız, sindirim sorunlarını önlemek için bu işlemi 7-10 günlük bir periyotta gerçekleştirin. Değişime, yeni mamadan eskisiyle birlikte küçük porsiyonlar halinde vererek başlayın. Zamanla yeni mamanın miktarını artırın ve değiştirilen mamadakini de azaltın.

Gebelik 

Gebe ya da süt veren kediniz, her zamanki mamasından onun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik özel bir mamaya geçirilmelidir. Doğuma artık en son iki ya da üç hafta kala normalde yediğinin iki katı miktarda mama yitebilir. Bütün yavrularını besleyebilmesi için yeterli süt üretmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Özel durumu için ihtiyaç duyduğu herseyi aldığından emin olmak adına veteriner hekiminize danışın.

Özel Mama İhtiyacı Olan Kediler

Eğer yavru kedinizin idrar yolları problemlerine karşı bir eğilimi varsa özel bir diyet, sorunlarını tekrarlanma olasılığını azaltabilir. İdrar yolları pH derecesini azaltmak üzere üretilmiş özel PURINA diyet mamalarından kedinizin de yararlanıp yararlanamayacağını öğrenmek için veteriner hekiminize danışın. Özel bir diyet mama kullanmaya başlamadan önce hee zaman vteriner hekiminize sorun.

Kilo Kontrolü  

Yavru kedinizin ömrünü mümkün olduğunca uzatmak ve onu sağlıklı kılmak için kilosunu kontrol altında tutmak oldukça önemlidir, özelliklede erişkin dönemlerinde aşırı kilo almaya meyilli olanlar için. Yapılan bazı özel çalışmalara göre erişkin kedilerin yaklaşık %25'i ya aşırı kilolu ya da obezdir. Eğer bir kedinin vücut ağrlığı normalden %20-25 oranonda daha fazla ise o kedi obez olarak değerlendirilebilir.

Yavru kedinizin aşırı kilolu olup olmadığını söyleyebilmenin birçok yolu vardır.

* Sarkık Karın
Kedilerin fazla kiloları ilk başta karınlarından belli olur.

* Kaburga Kontrolü   
Ellerinizi yavru kedinizin göğüs kafesine yerleştirin. Eğer kaburgalarını hissedemiyorsanız kediniz aşırı kilolu demektir.

* Çift Çene    
Çene ve boyun dairesi altındaki yağ tabakası kalıntıları yavru kedinizin yüzünün pofidik bir görünüm kazanmasını sağlar. Fazla kilonun kalp, karaciğer gibi organlar, kemik ve eklemler üzerinde baskı oluşturduğunu ve diğer birçok sağlık sorununa yol açabileceğini unutmayın.

Obeziteyi kontrol etmenin en iyi yolu önlem almaktan geçer. Yavru kedinizin bireysel ihtiyaçlarına bağlı kalori gereksinimi veteriner hekiminiz tarafından belirlenebilir. 
Aşağıda sıralanan beslenme talimatları yalnızca birer öneridir ve veteriner hekiminizle yapacağınız görüşme için bir başlangıç görevi görmesi amaçlanmıştır.

* Beslenmeye dair her türlü değişimi yavaş yavaş yapın. Ani değişimler sorunlara yol açabilir. Yavru kedinizin yeni bir mamaya alışması için zamana ihtiyacı vardır.

* Yemek artıkları ve parçaları, masadan beslemek gibi yüksek kalorili yemekler vermekten kaçının.

* Yavru kedinize gizlice fazladan yemek vermelerini önlemek için aile fertlerinden ve misafirlerden gönüllü olarak yardım isteyin. Aileden bir kişiyi kedinizin beslenmesinden sorumlu kişi olarak atayın. Bu aşırı beslemeyi önleyecektir.

* Daha yaşlı veya kilo sorunu olan kediler için özel olarak üretilmiş mamalar kullanarak kaloriyi azaltın. Daha yaşlı, daha az hareketli ve aşırı kilolu kediler için özel olarak üretilmiş PURINA mamalarının zamanla kedinizin normal kilosuna dönmesinde faydalı olduğunu göreceksiniz.

* Çiğnemesi ve sindirilmesi kolay olan tek şekilli parçacıklardan oluşan mamlar bulun.