Yavru Köpekte Ev Eğitimi

Anasayfa Yararlı Bilgiler Yavru Köpekte Ev Eğitimi
EV EĞİTİMİ

Yavru köpeğinize isim öğretmek ve çağırdığınızda gelmesi eğtimlerinden sonra en önemli eğtim ev eğtimidir. Köpekler, kendi ihtiyaçları ve sizin ihtiyaçlarınız için, ev içine ya da dışarıya tuvalet alışkanlığı kazandırılması anlamında da ev eğitimi alabilirler.
Yavru köpeğinize dış alanların kullanımını öğretmeden önce, yavrunuz aşılanmış olmalıdır. Yavru köpeğinizin bağırsak hareketlerinin kontrolünü imkansız kılacağından, iç alanlarında parazitlerden arındırılmış olması gerekir.

EV EĞİTİMİNDE 4 ÖNCELİKLİ ADIM BULUNUR
 

1-Uygun Diyet ve Programlama

Anahtar kelime kararlılıktır. Besin ve beslenme zamanı konusunda kararlı ve tutarlı olmalısınız. Yavru köpeğinizin midesi yemeklerdeki değişikliklere karşı hassas yapıdadır, bu yüzden yavru köprğinizin ev eğitimi boyunca, değişken diyetlerden kaçınmalısınız. Hergün aynı zamanda besleyerek, yavru köpeğinizin sindirim sistemini düzenleyebilir, tuvalet ihtiyacını giderme zamanını tahmin edebilir hale gelebilirsiniz. Her öğünden kısa zaman sonra dışkısını yapma ihtiyacı duyacaktır. 
Yemeği yedikten sonra her seferinde, yavru köpeğinizi önceden belirlenen ihtiyaç giderme yerine götürün. Onunla birlikte kalın ve mutlu bir ses tonu ile 'ihtiyaç zamanı' ya da 'acele et' gibi kelimeler kullanarak onu cesaretlendirin ki o bu kelimeleri rahatlama olgusu ile ilişkilendirsin. işini bitirdiğinde onu okşayarak sakin bir biçimde 'iyi köpek' şeklinde konuşmalarla övün. Eğer yavu köpeğinizin dışarı tuvalet eğitimi almasını istiyorsanız, bu dışarı çıkma dönemini oyun zamanı olarak uzatmayın, aksi takdirde yavru köpeğiniz dışarıya olan bu ziyaretinin ana konusunda karmaşa yaşar.
Yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidermesi gereken diğer zamanlar; sabah uyandığında, uyuklamalardan sonra, oyun oynaması bittiğinde, su içtikten sonra ve yatmadan hemen önceki zamanlardır.
Yavru köpeğinizi dışarıya çıkarırken her seferinde aynı kapıyı kullanın. Yavru köpeğiniz bu durumda, bu kapıyla dışarı çıkıp tuvalet ihtiyacını giderme olgularını ilişkilendirecektir ve böylece yavru köpeğiniz tuvaleti geldiğinde bu kapıyı tırmalayarak ya da koklayarak size bu durumu anlatmaya çalışacaktır. Yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini gösteren diğer işaretler ise; yerleri koklaması, dairesel hareketler yapması, çömelmsi olarak sayolabilir. Eğer yavru köpeğiniz bu belirtileri gösteriyorsa onu hemen belirlediğniz ihtiyaç giderme noktasına götürün.

2-Uygun Sınırlandırmalar

Uygun sınırlandırma uygulaması ev eğitiminin çok önemli bir bileşenidir. Yavru köpeğnizi eve getirir getirmez ona evde yalnız olduğunda kendi bölgesinin neresi olduğunu, yatağının neresi olduğunu, uyuklayabileceği ve kalabileceği yerin neresi yerin neresi olduğunu öğretmeye başlayın.
Yavru köpeğinizin yatacağı yere güvenli olmayan, sert plastikten ya da naylondan yapılmış ouyncaklar gibi maddeler koymayın (yavru köpeğinizin rahatı ve sıcak kalması için içeriye havlu, battaniye ya da güvenli yastıklar koyabilirsiniz. Ancak yavru köpeğinizin bu malzemeleri kemirmediğinden ya da yutmaya çalışmadığından emin olmalısınız.) Yavru köpeğinizin yatacağı yere yemek ya da su bırakmayın. Çünkü bu gibi tüketimlerden sonra yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için bir alan bulunmamaktadır. Yavru köpekler uyku zamanlarına karşı çok sadıktırlar ve onlara sağlanan yerleri (kulübelerini) kirletmezler. Her yemekten sonra ve düzenli aralıklarla kulübelerinden dışarı çıkarlar.
Her sabah ilk iş olarak yavru köpeğinizi kulübesinden çıkarın ve ardından ona ihtiyaç giderme noktasına kadar eşlik ya da önderlik edin ve işini bitirine kadar onu cesaretlendirin, övün. Siz evinizde değilken yavru köpeğiniz kulübesinin dışına çıkabilmelidir ya da bir odada gezinebilmelidir. Ancak bu oda kolay temizlenebilen bir oda olmalıdır.
Yavru köpeğiniz yeterince olgunlaşana kadar ya da bağırsak veya idrar kesesi kontrolünü yapabilecek duruna gelene kadar, Kulübesinin içinde uzun süre bulunmaya zorlanmamalıdır. Pratik bir yönteme göre, yavru köpeğinizin ay olarak yaşı yavrunuzun tuvalet ihtiyacı duymadan konforlu bir şekilde geçirebileceği saat miktarına eşittir. Örneğin 2 aylık bir yavru köpek 3 saat boyunca kulübesinin içinde bırakılmamalıdır. Evden uzun süre uzak kalacağınız zamanlarda, güvendiğiniz birinden yavru köpeğinizi programlanan aralıklarda tuvalet ihtiyacını gidermesi için dışarı çıkarmasını isteyin. Yaşça daha büyük yavruları, 8 saatten daha uzun süre yalnız bırakmayı asla denemeyin. Aksi halde uygun çalışmalarla ve sosyalleşme ile ilgili sizi yanıltacaklardır.
Eğer kulübe metodunu takip ederseniz, yavru köpekler dört ile altı hafta arasında ev eğitimi alırlar. Bazı durumlarda daha kısa sürede başarılı olabileceği gibi, bazıları da 6 aydan daha uzun zaman alabilir. Bu yüzden yavru köpeğinizin bu konu ile ilgili oarak cesaretini kırmayın ya da onu yermeyin. Her yavru köpek bir bireydir. Sabır ve kararlılık, uzun vadede sizi ödüllendirecektir.

3-Uygun Cezalandırma 

Yavru köpeğiniz kaza ile birşey yaptığında asla ceza vermeyin. Popüler bir inancın aksine, yavru köpeğiniz kaza ile birşey yaptığında burnuna bastırmamalısınız, ona bağırmamalısınız, vurmamalısınız ya da onu dışarı atmamalısınız. Gecikmiş bir cezalandırma sadece yavru köpeğinizin kafasını karıştırır.
Eğer yavru köpeğinizin bir yere dışkılandığını görürseniz, onu alıp o bölgeye götürün, ardından kalın bir ses tonu ile karalı bir biçimde 'hayır'! deyin. Daha sonra dışkıyı kağıt havlu ile temizleyin. Yavru köpeğinizi ve kirli kağıt havluyu da yanınıza alarak dışarıda belirlediğiniz tuvalet bölgesine götürün. Kağıt havluyu zemine koyun ve yavru köpeğinize koklatın. Bu sahne, yavru köpeğinizin bir dahaki sefere bu bölgeye tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlayacaktır. Bundan sonraki zamanlarda bu gibi kazaları önleyebilmek için, yavru köpeğinizi daha yakın olarak gözlemlemeniz gerekecektir.
Yavru köpeğinizi kulübesi dışındayken düzenli olarak gözlemliyorsanız zeminde bu türlü kütleler (dışkı) bulmamalısınız. Eğer yavru köpeğiniz tuvalet ihtiyacı gidermek isteyen davranışlar sergilediğini farkederseniz derhal uygun bir ses tonu ile 'hayır' demelisiniz ve biran evvel onu dışarı bu iş için belirlediğiniz alana göürmelisiniz. Yavru köpeğinizi, bu işten sonra kendisini rahatlatır rahatlatmaz, takdir edilmeli ve övülmelidir.

4-Koku Gidericiler 

Yavru köpeğinizin koku alma duyusu sizden kat kat daha keskindir. Kaza ile olmuş bir tuvalet ihtiyacı sorunundan sonra bölgedeki koku giderilmezse, köpeğiniz aynı bölgeye aynı hatayı yapmak için yeniden gelecetir. Konvansiyonel ev temizleme ürünleri kokuyu sizin burnunuzun almamasını sağlayabilirler. Fakat aynı durum yavru köpeğiniz için geçerli değildir. Birçok evcil hayvan dükkanı, kokuları giderme anlamında çok daha etkili, özel koku gidericiler bulundururlar.

KEMİRME

Yavru köpeklerin kemirme problemi genellikle diş çıkarmaya, can sıkıntısına ya da strese bağlıdır ve bu durum yavru köpeğinizin doğasına yerleşmeden biran evvel vazgeçirilmelidir. Yavru köpeğinize buz küpleri vermek, diş çıkarmasına yardımcı olur(buz küplerinin onun idrar kesesini dolduracağı ve bu yüzden tuvalet ihtiyacını gidermesi için bir yerin bir yerin olmasının gerekeceğini unutmayın) Güvenli kemirme oyuncaklarının temini yavru köpeklerinizin can sıkıntısını azaltabilir. Böylece siz yanında olmadığınızda tehlikeli maddeleri kemirme sorunu olmayacaktır.

* Yavru köpeğinizi kabul edilebilir sınırlar dışında birşeyi çiğnerken yakalandığında 'hayır!' ya da 'ahh!' diye bağırarak, uygunsuz davranışının üzerinden dikkatini çekmesini sağlayın.
* Yavru köpeğinizin dikkatini kemirme oyuncağının üzerine çekmeye çalışın
* Güvenli kemirme oyuncağını kemirmeye başladığında yavru köpeğinizi tiz bir ses tonu ile 'iyi çocuk' diyerek takdir edin. Bu davranışı imtiyazlı olarak sergilemekten kaçının. Yavrunuzu nezaman uygun oyncağı çiğnerken görürseniz onu takdir edin ve övün.
* Evcil hayvan mağazalarında bulunan zararsız fakat tadı iyi ürünler kullanarak yavru köpeğinizin mobilyalarınızı ya da başka şeyleri kemirmesini engelleyin.
* Evcil hayvanınız için uygun ve güvenli ürünlerle ilgili konularda veteriner hekiminize danışın.

AĞLAMA VE MIZMIZLANMA 

Yavru köpeğiniz sizi ailesi ya da sürüsü olarak görür ve mümkün olduğunca sizinle birlikte olmak ister. Her nekadar bazen yalnız bırakmanız gerekli de olsa, onlar için stresli bir durum olacaktır. Çünkü yavru köpeğiniz sizin nezaman döneceğinizden emin olamaz. Endişelenebilir ve ağalayabilir, mızmızlanabilir ya da uyuyabilir (sürüsünü bulmaya çalışan bir kurt gibi) Yavru köpeğiniz yalnızlıkla başa çıkabilmeyi öğrenmek için güven verilmeye ve övgüye ihtiyaç duyar. Yavru köpeğinize yalnız başına kalmayı öğretmeye, siz evdeyken kısa zaman dilimlerinde kulübesinde yalnız bırakmaya başlayarak başlayın. Kulübesinde sessizce oturduğu zamanlarda onu takdir edin ve övün. Onu kulübesinin dışına çıkardığınız zamanlarda, onun bu durumu onu kurtarıyomuşsunuz gibi algılamasına izin vermeyin.

* Çalışmadığınız günlerde kısa zamanlı periyotlarda evi terk edin. Bu zaman dilimlerini kademeli olarak arttırarak onun kulübesinde  yalnız başına kalması durumunu olağan hale getirin.
* Evden ayrılma ve eve dönüş anlarını büyük bir mesele haline getirmeyin. Bu durum yavru köpeğinizin endişe duygusunu destekleyecektir.
* Yavru köpeğiniz, sizin geliş ve gidiş zamanlarınızı tahmin edebilme yeteneğini geliştirecektir ve zamanla bunu öğrenecektir.
* Yalnızlık olgusundan dikkatini çekmesi için ona güvenli oyuncaklar verin.
* Odada kısık sesle çalan bir radyo bulundurmayı tercih edin. Böylece yavru köpeğiniz sesler duyacak ve kendini güvende hissedecektir.

OYUN OYNAMA 

Yavru köpekler, günlük egzersizlere ve düzenli oyun zamanlarına ihtiyaç duyarlar. Oyun, siz ve yavru köpeğiniz arasındaki önemli bir etkileşimdir. Bu onun sosyaleşme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Egzersizlerini destekler ve sizinle arasındaki bağların  kuvetlenmesini sağlarken yavru köpeğinizin bastırılmış enerjisinide dolaylı bir biçimde boşalmasını sağlar.
Yavru köpeğiniz sizi burnuyla dürterek, pantolonunuzun paçasından çekerek ya da başı ile hareketler yaparak kafası ve göğüsü ile eğilme hareketleri gibi veya kalçasını kaldırma şeklinde sizi oyuna çağırır.
Git-getir, kovalamaca, saklanma-bulma ve takip etme gibi oyunlar yavru köpeğiniz için eğlencelidir ve doğal iç güdülerini ifade edebilmesini sağlar. İnsanlar gibi evcil hayvanlar da aynı şeyleri yapmaktan sıkılırlar. Bu yüzden çeşitlilik önermelisiniz ve farklı oyuncaklar temin etmelisiniz.

SOSYALLEŞME 

Yavru köpeğinizi aile üyelerinizle, arkadaşlarınızla ve yabancılarla tanıştırın. Böylece her çeşit insanla iyi geçinmeyi öğrenir. Yavru köpeğinize bu insanların arkadaşça olduğuna dair güven verin ve onları uygun şekilde karşılayabilmesi için ona takviyelerde bulunun. Üstelik yavru köpeğinize, iyi davranışlarını desteklemek konusunda yeni insanlar ve farklı ilgiler sunmuş olursunuz.
Yavru köpeğinizi farklı ortamlarada sokmalısınız. Onu yürüyüşe çıkarabilir, araba ile gezdirebilir ya da ailece yapılan bir pikniğe götürebilirsiniz. Yavru köpeğinizin güvenliği ve sorumlu bir evcil hayvan sahibi olabilmek için, herzaman tasma takma ve yavru köpeğinizin arkasından onun dışkısını temizlemek gibi kurallara uymalısınız.