Yavru Köpeklerin Davranışları

Anasayfa Yararlı Bilgiler Yavru Köpeklerin Davranışları
Eğtimi İçin Yavru Köpeğinizin Davranışlarını Anlamak

Tıpkı çocuklar gibi, yavru köpeğinizden de davranışlarına dair beklentileriniz olmalıdır. Bu durum onun güvenliği, sizinde ruhsallığınız için önemlidir. Bu yüzden, yavru köpeğinizin uygun davranışları ve evinizde beklentilerinize uygun şekilde yaşamayı öğrenmesi için ona yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzdur.
Modern köpeğin atalarının kurtlar olduğunu ve hala bazı karakteristik özelliklerini taşıdıklarını bilmek, yavru köpeğinizin davranışlarını anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Örneğin kurt sürülerinde, diğer kurtların izlediği özelikli bir lider kurt vardır. Yavru köpeğinize komut verebilmek, saygısını kazanabilmek ve itaat etmesini sağlayabilmek için, liderin siz olduğunuzu belirtmeniz gerekir. Bu hiyerarşi durumunu ortaya koymak,   eğtim için eses ve zorunludur.

Eğtimde izlenmesi gereken bazı basit kurallar;

* Karalı fakat nazik olun.
* Tutarlı ve istikrarlı davranın
* Her komuta oan tepkisini harfiyen takip edin,
* Söz dinlememesi durumunda köpeğinize asla vurmayın ya da onu dövmeyin.
* İyi bir davranışı için yavrunuzu her zaman ödüllendirin ve takdir edin ( sevgi ya da sevdiği bir yiyecek ile ödüllendirme gibi )

Yavru Köpeğinizle İletişim Kurmak 

 
Yavru köpekler ve yetişkin köpekler üç farklı ses tonunu anlarlar. Bu ses tonları aşağıda anlatıldığı gibi kullanılırsa, İletişim sorunu yaşamazsınız. Yavrunuza asla kontrolünüzü kaybetmiş bir şekilde bağırmayın, bu yavrunun sizden korkmasına sebep olur.

Tiz Ton: Bu tonu diğer yavruların sesine benzer şekilde kullanın. bu tonu yavrunuzu motive etmek için kullanın 'gel' ya da 'yat' gibi.

Gerçekçi (duygusuz) Ton: 
Bu ton köpekler havlarken kullanılır. Komut vermek için ideal bir tondur. Bu ton sizin çok sakin, kendinizden emin ve kontrollü olduğunuzu gösterir.

Kalın (pes) Ton: Bu ton hırlama, homurdanma gibidir ve anneleri bu tonu yavruları uyarmak ve tahammülünün kalmadığını göstermek için kullanır. Bu ton 'hayır' ya da 'ahh' gibi onaylamayı göstermenin bir yoludur.

Yavru Köpeğinizin Güvenliği İçin Davranış Eğitimi

Yavru köpeğinizin ismine karşılık vermeyi (tepki vermek) ve çağrıldığında gelmeyi mutlaka öğrenmelidir. Bu durum, yavrunuza yapması gerek bir şeyi yapmaya başladığında, uyarıcı bir komut vermeniz veya onu hemen çağırabilmeniz için çok büyük bir önem taşır. Sık sık yavrunuzun ismini kullanarak ''gel'' emrini yapın ve komutu övgü ile tamamlayın. Bu yöntem, yavru köpeğinizin bu komutla ilgili olarak olumlu tecrübeler edinmesini sağlayacaktır. Açık havada her zaman yavrunuzu gözlem altında tutun. Yavru köpeğiniz dışarıdaiken çit ile çevrili bir alanda ya da tasması takılı olmalıdır.

Yavru Köpeğiniz Kaybolursa

Yavrunuzu her nekadar dikkatli bir şekilde izleseniz de, kaybolma olasılığı her zaman vardır. Bu yüzden yavru köpeğinizin kimliklendirilmiş olması önemlidir. Mikroçip kimliklendirmesini kullanabilirsiniz (veteriner hekiminize danışınız) ya da isminin ve sizin irtibat bilgilerinizin bulunduğu bir tasma takabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda kullanılmak için yavru köpeğinizin yakın zamanda çekilmiş bir fotorafını ve detaylı tarifi elinizde bulundurun. Yavrunuz kaybolursa yardımcı olabilecek bazı ip uçları;

* Yavru köpeğinizin mikroçipinde kayıtlı olan bilgilerin saklı olduğu bilgi merkezi ile irtibat kurun. Böylece eğer yavrunuz bulunmuş ise bunu öğrenirsiniz.
* Komşularınıza onun fotoğrafını gösterin ve onlara yavrunuzu en son ne zaman, nerede gördüklerini sorun.
* Yavru köpeğinizin tarifini ve fotoğrafını içeren afişler hazırlayın. Bu arşivleri yerel mağazalara asın.
* Yerel hayvan koruma kuruluşlarını ziyaret edin, belki yavrunuz ordadır. Buralara da afiş yapıştırın.
* Veteriner kliniğe gidin ve afiş bırakmak için izin isteyin.
* Yerel gazetelerin 'kayıp ve bulundu' bölümlerine ilan veriniz.