Yavru Köpekte Temel Eğitimi

Anasayfa Yararlı Bilgiler Yavru Köpekte Temel Eğitimi
Evcil hayvan sahibi olmanın kritik kısımlarından biride yavru köpeğinize uygun evcil hayvan davranışlarını ve nasıl iyi bir komşu olacagını öğretmektir. Kötü davranışları düzeltmek ve itaat eğitimi sizin sorumluluğunuzdadır. Çağırdığınızda gelmesi gibi basit bir komutu biliyor olması, yavru köpeğinizin hayatını kurtarabilir. Yavru köpeğiniz asla başıboş bir biçimde dışarıya bırakılmamamlıdır ve tasma takma kuralına herzaman uyulmalıdır.

Davranış Eğitimi 

Unutmayın ki yavru köpeğiniz bir çocuk gibidir ve bazı davranışlarının sebebi merek ve can sıkıntısıdır. O bunların kabul edilmez olduğunu bilmez. Fakat sorumlu bir evcil hayvan sahibi olarak, evcil hayvanınızı kontrol altında tutmak ve kötü davranışlar sergilemesini önlemek sizin görevinizdir. Yaygın davranış problemlerini düzeltmede izlemeniz gereken temel adımlar şunlardır;

* Kalın bir ses tonunda ve ciddi bir şekilde 'Hayır!' ya da 'Ahh!' diyerek yavru köpeğinizin dikkatini çekmeli ve kesin olarak yaramazlık yapmasını engellemelisiniz.

* Kabul edilebilir alternatif bir davranış sunun ya da ilgisini başka bir tarafa çekin.

* Övgü ile davranışını düzeltin. Neşeli, tiz bir sestonu ile 'iyi çocuk', 'iyi köpek' gibi sözler söyleyin ve onu şımartın.

Egitim İpuçları

Kemirme- Yavru köpekler genellikle kemirmeye diş çıkarma zamanların da başlarlar. Erişkin köpekler, eğer vazgeçirilmezlerse canları sıkıldığında kemirmeye başlarlar.

Homurdanma ve Isırma- Isıran köpeklerin çoğu yavruyken homurdanma davranışı düzeltilmemiş köpeklerdir. Daha sonra ısırmayı ve kaçmayı denerler. Eğer homurdanan ya da ısıran bir yavru köpeğiniz varsa bu uygunsuz davranışlar için mevcut uygun metotları uygulayabilmenizde size yardımcı olması için veteriner hekiminize danışınız. Katı cezalandırmalar genellikle davranışın daha da kötüleşmesine yol açar.

Yavru köpeğiniz oyun oynarken sizi ısırmaya çalışacaktır. O, bu ısırığın sizin için acı verici olduğunu anlayamaz. 'ısırma engelleme' olarak adlandırılan bu durumu köpeğinize öğretmelisiniz. Yavru köpeğiniz dişlerini bir insan derisinde kullandığında, o kişi kalın bir ses tonu ile 'ahh!' diyecektir ve sakinleşene kadar yavru köpeğinizi reddedecektir. Eğer köpeğiniz ısırmaya devam ederse, oyun oynamayı durdurun. Yavru köpeğinizle nasıl oyun oynadığınız, onun uygun olmayan davranışını destekleyebilir. Gürültü yaparak ya da savaşıyormuş gibi oyun oynamayın. Çünkü bu durumlar saldırgan davranışları pekiştirici niteliktedir.

Eğer bu tür oyunlar oynarsanız böyle davranışları teşfik etmiş, cesaretlendirmiş olursunuz. Böyle durumlarda yapılacak en iyi şey yavru köpeğinizin ilgisini yürüyüş, yüzme ya da git-getir gibi farklı forumda egzersizlere çekmektir. Eğer yavru köpeğinizle ilgili halen yaşıyorsanız farklı farklı öneriler için veteriner hekiminizle irtibata geçin.

Ağlama- Yavru köpekler yalnız kaldıklarında sıklıkla ağlarlar. Bu durumu ayrı tutma eğitimiyle engelleyebilirsiniz.

Aşırı Havlama- Bazı havlamalar müsaade edilebilirdirler. Köpekler bir sebep olduğunda havlarlar. Bir istekleri olduğunda, bölgelerini korumak için, ilgi çekmek için ya da canları sıkıldığı için.
Aşırı havlama çoğu durumda yüksesk sesle 'Ahh!' ya da 'Hayır!' diye bağırarak düzeltilebilir. Yavru köpeğinizi sessizleştiğinde övün, takdir edin. Yavru köpeğinizle günde 20 dakikalık egzersizler yaparak, ona sıkılmaması için yardımcı olabilirsiniz. Eğer komşularınız size yavru köpeğiniz siz evde yokken havlaması ile ilgili olarak şikayette bulunursa, yavru köpeğinize oyuncaklar, güvenli çiğneme maddeleri ve ilgisini çekebilecek şeyler temin edin. Ve ouyncaklarını haftada bir değişirerek sıkılmasını engellemeye yardımcı olabileceğinizi unutmayın.

Kucağa Sıçrama- Yavru köpeğiniz insanları sakin bir şekilde nasıl karşılayacağını öğrenmelidir. Eğer yavru köpeğiniz insanların üzerine atlıyorsa 'dur' ve 'otur' komutlarını öğrenmesi gerekir. Yavru köpeğiniz evde ya da dışarıda insanlar ile tasma ile tutarsanız, uygun tanışma etiğini öğrenmesine yardım etmiş olursunuz.

Yavru köpeğiniz birilerinin üzerine atlamaya başladığında tasmasını aşağya doğru çekerek kalın bir ses tonu ile 'Dur!' deyin ve tehditkar bir şekilde üzerine doğru yürüyün (annesinin yapabileceği gibi). Yavru köpeğiniz geri çekildiğinde 'otur' komutu verin ve ona yardımcı olun. Yavru köpeğiniz oturma pozisyonuna geçtiği zaman onu her zaman takdir edin ve ona ödül verin.

Yalvarma- Siz yemek yerken yavru köprğinizin size yalvarması doğal bir durumdur. Ancak yavru köpeğinizi asla masada beslememek çok önemlidir. Çünkü bu gibi durum bu kötü davranışı desteklemek anlamına gelir. Yalvarma bıraktırması zor bir davranış biçimidir. 

Yavru köpeğinizi siz yemeye oturmadan besleyin ve yemek sırasında masanın etrafında göründüğünde onu onu reddedin. Eğer yalvarırsa ona kararlı bir biçimde 'hayır!' diye belirtin. Yemek sırasında yavru köpeğinizi kulübesinde tutmalı, yatağında kalması gerektiğini öğretmeli ya da ayaklarınızın altına uzanmasını sağlamalısınız.

Çöp kutularını Kucaklama (karıştırma)- Yavru köpekler için, doğaları ve dürtüleri gereği kokan yemekler, ilginç kağıtlar ve kemirilebilir kutular içine çöp kutuları ya da çöp torbaları cazibelidir. Ancak bunların çoğu tehlikeli olabilir.
Bu problemi engellemenin en iyi yolu, bu gibi maddeleri yavru köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere saklamaktır. Eğer bu mümkün değilse kararlı bir biçimde 'hayır!' diye belirtin ve yavru köpeğinizi o alandan uzaklaştırın, sonrada ona alternatif bir aktivite sunun.

Arabaları Kovalamaları ve Arkalarından Koşmaları- Yavru köpeğiniz, bu aktiviteyi sergilememesi için, başıboş bir biçimde asla dışarıda bırakılmamalıdır. Eğer yavru köpeğiniz hareketli hedefleri takip ediyorsa, doğal bölge edinme içgüdüsü ile hareket ediyordur. Bu problem düzeltilmesi zor bir durumdur.

Dolaşma- Tel ile çevrili alanlarda dolaşmaları ya da tasma ile dışarıda gezdirilmeleri, yavru köpek için en güvenli durumdur.


İtaat Eğitimi 
 

Ne zaman başlayacaksınız ? Tasma eğitimi gibi basit eğitimler ile başlayabilirsiniz. Eğitimlere evinizin etrafında ve gözetiminiz altında, yumuşak vücut tasması veya boyun tasması ile başlamak uygun olacaktır. İlk başlarda yavru köpeğiniz bu durumdan hoşlanmayacaktır. Ancak sabrederseniz tasmasına uyum salayacak, alışacaktır. Onunla top oynayarak dikkatini dağıtın ya da tasmasını takıldığında onu överek aşılamasını sağlayın. Yavru köpeğinizin tasmasının dügün bir biçimde takılı olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin.

* Tasma, eğtim için esas bir unsurdur. Deri ya da plastik tasma yavru köpeğiniz için uygundur. Uzun tüylü ırklar için, vücudu saran deri tasmalar keçe oluşumunu azaltmak için tavsiye edilebilir.

* Ayrıca yavru köpeğinizin eğitimi için 1,8 mt uzunluğunda bir boyun tasması gereklidir. Boyun tasması perdeli pamuktan ya da deriden yapılmış olmalıdır. (naylon tasmalar kaygan olurlar ve ellerinizin su toplamasına neden olabilirler).

* Eğitimde de olsanız yavru köpeğinizin günlük oyun saatlerini unutmayın. Yavru köpeğinizin sıkı bir vücuda sahip olabilmesi ve fazla enerji yakabilmesi için egzersizlere ihtiyacı vardır.

* Yaklaşık üç aylık olduğunda yavru köpeğiniz ile birlikte günde iki kez tasma ile yürüyüşlere başlamalısınız. Ayrıca yavru köpeğinizi profesyonel bir itaat eğtimine de verebilirsiniz. 

* Düzgün bir itaat eğtimine, yavru köpeğiniz altı aylık kadar olduğunda başlayabilirsiniz.

Eğtim Dönemi  

* Önce yavru köpeğinizle oyun oynayın. Aksi halde onun ilgisini üzerinizde tutmanız zordur. Eğtim zamanlarını kısa tutun (günde 5 ila 15 dk arası) Gün içinde sık sık tekrarlar daha faydalı olacaktır. Bu yavru köpeğinizi kısa sürede dikkatini toplamasını ve egtim dönemlerinin size ve yavru köpeğiniz için daha eğlenceli olmasını sağlar.

* Komutanın kimde olduğunu kanıtlamak için farklı egzersizlerden faydalanabilirsiniz. Bunu yapmak için yavru köpeğinizi yeden kaldırın ve boğuşmayı bıraktığı zaman yere bırakın. Yavru köpeğinizin karnını okşayın ve baskınlığınızı ona kanıtlayın. Daha sonrada onu sakince övün.

* Sabırlı olun. Ne yapması gerektiğini, yavru köpeğiniz bunu öğrenenekadar, tekrarlayın. Ve sonra onu övün. Köpekler neyin doğru olduğunu mantıklı düşünerek değil, tekrarlar sayesinde öğrenirler.

* Aala akinliğinizi kaybetmeyin ya da ona vurmayın. Yavru köpeğiniz neden sinirlendiğinizi de davranış şeklinizi de anlayamaz. Bunun yerine sizden korkar.

* Yavru köpeğiniz itaat eğtiminde onu övgü yağmuruna tutun. onu sahiplenin ve hafifçe göğüsünü okşayın.

* Kararlı ve tutarlı olun. Yavru köpeğinizle çalışırken otoriter bir şekilde onunla konuşun ve buna uygun olarak hareket edin. Böylece komutanın kimde olduğunu bilecektir. Komut verirken aynı ses tonu ve aynı kelimeleri kullanın.

* Her eğtim dönemini olumlu bir işaretle sonlandırın. Eğer yavru köpeğiniz yeni bir komutu kavrayamadı ise, başarılı olduğu bir komuta geri dönün ve onu övün.

Özel Komutlar (Spesifik Komutlar)

Gel- Yavru kpeğinizi 'Gel' komutu ile yedi haftalıktan erken zamanlarda tanıştırabilirsiniz, bu ilk olarak öğrenebileceği bir komuttur. Onu beslerken Yavru köpeğinize 'gel' deyin (bu anlık bir ödül olacaktır.) Ona, canlandırmaya benzer bir ses tonu ile 'Gel bakalım' derken sizi takip etmesini sağlayın.

Tasma Metodu- Yavru köpeğiniz sizin çok yakınınızda tasmalı bir şekilde otururken, kalın bir ses tonu ile ismini kullanarak ve coşkulu bir şekilde 'Gel' deyin. Nazikçe onu kendinize doğru çekin. Ellerinizi kullanmadan tek diziniz üzerine çömelerek onu karşılayın. Size ulaştığında çok heycanlanabilir ve üzerinize atlayabilir, yerde yuvarlanabilir ya da idrarını kaçırabilir. Onu birkaç kez daha coşkulandırın ve sonra size doğru gelmeye başladığında kademeli olarak oturması için onu teşfik edin.

Otur- Yavru köpeğinizin başının üstünde elinizde bir miktar yavru maması tutarken ona otur deyin. Elinizdeki mamayı yavrunuzun kafasının arka tarafına doğru hareket ettirin ve oturmasını sağlayın. Sonra onu övün ve ödül oalarak ekstra bir miktar verin.

Tasma metodu ile yavru köpeğiniz sizin sol tarafınızda otururken, tasmasını sağ elinizle tutun. Öylece durun, yavru köpeğinizin ilgisini çekin ve size bakmasını sağlayın. Bunun için mama da kullanabilirsiniz. Tam o anda 'Otur' deyin. Yavru köpeğiniz oturana kadar (ki oturacaktır) sabırlı olun, onu övün ve ödüllendirin. Daha sonra tasmasını çekerek ona komut verin. Başarılı olduğu zaman sadece komut verin, tasmayı çekmeyin. Böylece yavru köpeğiniz komuta yanıt verecektir. onu övmeyi ve ödüllendirmeyi unutmayın.

Dur- Yavru köpeğiniz sizin sol tarafınızda otururken, siz onun tasmasını sağ elinizle toplayı, avuç içiniz yavru köpeğinizin yüzüne bakacak şekilde parmaklarınızı aşağıya indirerek yavrunuza 'dur' deyin. Gözünüzle onu izlerken, yavrunuzun önüne doğru bir adım atın. Eğer hareket ederse, nazikçe ona hatırlatarak 'Dur' komutunu ona tekrer edin. İlk başlarda yavru köpeğinizi nazikçe salarak, övmeden önce onu 5-10 saniye 'Dur' pozisyonunda durmasını sağlayın. Kademeli olarak zamanı ve ondan uzaklaşma mesafesini artırın.

Yanınızda Yürütme- Yavru köpeğinizi sol yanınızda tutun ve dikkatini çekin. Daha sonra ona 'yanımda yürü' komutunu verirken sol adımınızla ileri doğru yürüyün. Bacağınızı sıvazlayarak yavru köpeğinize nerede olmasını istediğinizi gösteriniz. onunla yan yana birkaç adım atın ve sonra onu övün yavru köpeğiniz bir kez temel fikri kavradığında, kademeli olarak mesafe ekleyin ve geri dönün. Onu ödüllendirmek ve motive etmek için ona yavru mamasından bir miktar ikram edin.

Eğil-Eğil & Kalk- Bu komutlar yavru köpeğinizin altı aylıkken öğrenebileceği komutlardır. Yavru köpeğinizle birlikte oturma pozisyonunda başlayın ve sonra ona 'eğil' komutu verin. Bu pozisyona gelmesi için ona yemek vererek yardımcı olun. Yemeği zeminde ilerletin, daha sonra 'eğil' diyerek ilerleyin. Yavru köpeğinizin burnu mamyı takip edecektir. Bu işi eğilmiş olarak yaparsa onu övün ve ödül olarak bir miktar mamyı ona verin.

Yavru köpeğiniz bir kez 'Dur' ve 'Eğil' komutlarını öğrendiğinde, ona kombine bir komut olan 'Eğil'-'Dur' komutunu öğretebilirsiniz. Onu her zaman sakince övün ve bir miktar mama ile onu ödüllendirici davranışlarde bulunun.