Yavru Köpeğinizi Eve Getirme Ve Tanıştırma

Anasayfa Yararlı Bilgiler Yavru Köpeğinizi Eve Getirme Ve Tanıştırma
Yavru köpeğiniz sütten kesilir kesilmez ve doduğu yere çok fazla alışmadan almanız en doğrusudur. Yavru köpek 7 haftalıkken onu evinize getirmeniz en ideal çözümdür. 7 haftalık bir köpek hem kuru mama yiyecek hem de sizinle dostluk bağı kuracak kadar küçüktür.
Yavru köpeği hafta sonu eve getirmek en ideal çözümdür. Bu şekilde iki tam gün boyunca ailenizle ya da kendi başınıza onu eğitmeye başlamak ve veteriner hekime götürmek için zamanınız olur. Ayrıca bu durum, yavru köpeğinizin ev arkadaşlarını tanımasına imkan verir. En iyisi onu heycan ve gürültü ile bunaltmamaktır. Bunun yanı sıra dışarıda da kendi halinde bırakmamalısınız. Zira kaçıp gitme, başka bir hayvan ya da taşıt tarafından zarar görme olasılğı vardır.

YENİ EVİNE... Onu eve getirir getirmez yeni yerini, oyuncaklarını, mama ve su kabının yerini gösterin. Bu şekilde köpeğiniz, evinizin hagi özel köşesinin kendine ait olduğunu öğrenecektir. Dinlenirken veya uyurken rahatsız edilmeme hakkı olduğunu unutmayın. Yavru köpeğiniz bir iki gece eski yerini özleyebilir. O yüzden uyku ya da yemek vakitlerinde ağlayıp sızlarsa şaşırmayın ve üzülmeyin. Unutmayın ki annesinden ve kardeşinden yeni ayrıldı.

YENİ AİLESİNE... Tüm aile fertlerine yavru köpeği nasıl kavramaları ve tutmaları gerektğini gösteriniz. Her zaman bir elinizle popsundan diğer elinizle göğüsünden tutun. Hiçbir zaman ön patilerinden ya da ense kökünden tutarak kaldırmayın.
Yavru köpeğinizle sert bir şekilde oynamaktan ve onu sert bir şekilde tutmaktan kaçının. Kendi kendine size yaklaşmasına izin verin. Kendini evinde hissetmesi ve oyun oynamak istemesi günler alabilir. Yavru köpeğinizi çok sıkıştırmayın. onunla oynayın ancak ona uyuması için gereken zamanı da verin. Unutmayın ki yavru köpek sizden talimat, rahatlık ve koruma bekler. Onun için herşey yenidir. Buyüzden ilk başlarda oyunbaz ve canlı olmayabilir ama sabırlı olun. Onunla konuşun. İnsanların kelimelerini bilmezler ama kısa zamanada sizin sesinize ve komutlarınıza karşılık vermeyi öğreneceklerdir. sık sık onunla konuşun ve ona herzaman için nazik davranın.

KÜÇÜK ÇOCUKLARA... Çocukların çoğu yavru köpeklere bayılır. Yavru köpeklerde çocuklara. Ancak çocuklara yavru köpeklerin hassas, ilgi ve sevgiye ihtiyacı olan canlı varlıklar olduklarını öğretmeliyiz. En ufak bir çocuk bile yavru bir köpeğin yanında dev gibi kaldığı halde, en uysal köpeklerin dahi sivri dişleri olup korktuklarında kendilerini koruma amacıyla ısırabildiklerini çocuklara hatırlatın. Yavru köpeği çocuklara adım adım tanıtın, hatta yavrunun kendini daha güvende hissetmesi için yetişkinler de çocuklarla beraber yavru köpekle yerde oynamalarını sağlayın. Çocuklara yavru köpeği doğru olarak nasıl kaldırıp tutacaklarını öğretin ve onlara köpeğin kuyruğunu ya da kulağını çekmemelerini, onu sıkıştırmamalarını ve ona vurmamalarını, ona karşı hızlı bir şekilde tehdit edici ses ya da hareketlerde bulunmamalarını hatılatın. Yavru köpekle oynarken küçük çocukların yanın da daima bir yetişkin bulunmalıdır.

DAHA BÜYÜK ÇOCUKLARA...Daha büyük çocuklara, yeni yavru köpeğin bakımı ve terbiyesi çerçevesinde bazı görevler verilebilir. Ancak anne ve baba bu sorumluluların yerine getirilip getirilmediğini de kontrol etmelidir.

BEBEĞE... Yeni bir yavru köpeği evinizdeki bir bebekle tanıştırmak, önlem alınması gerektiren, kritik bir durumdur. Bebeğinizi eve getirmeden önce eve köpeğin araştırması için, bebeğin kokusunun sindiği bir parça giysi veya battaniye getirin. Bebek, ailenin diğer üyelerinden daha değişik kokar. köpeğin gözünde ne görüntüsü, ne hareketleri nede sesi büyüklere benzer. İlk karşılaşma da yavru köpek ve bebek, birbirinden dört-beş metre uzaklıkta tutulmalıdır ve her yeni karşılaşmada, 10 cm daha yakınlaşmalıdırlar. Durumu gözlemleyerek, yavru köpeğin bebeği ne zaman direkt olarak koklamasına izin vermeniz gerektiğini, dikkatle tespit etmeniz gerekmektedir. Bazen birbirine birkaç günde, bazense bir hafta sonra alışabilmektedirler. Yavru köpeği ve bebeği bir arada yalnız başlarına bırakmayın. Çoğu köpek bebklere çabuk alışır. Ancak bazı köpekler alışmakta güçlük çeker.

DİĞER HAYVANLARA... Yavru köpeği evde yaşayan diğer hayvanlar ile tanıştırırken oldukça dikkatli olmanız gerekir. Yetişkin bir köpekle yavruyu tanıştırırken, her ikisinin de tasmalı olmasına özen gösterin. Gerçekten arkadaş olduklarına ikna olmadan onları kesinlikle yalnız bırakmayın. Eğer yavru köpeğinizi bir kedi ile tanıştırıyorsanız, kapıda telle ya da ağ youyla oluşturacağınız minik bir giriş kapısı hazırlayın. Bu hayvanların tanışmasına fırsat verecektir. Ayrıca, kedi, yavru köpekten kaçmak istediğinde evde sığnak bulmak için burdan kaçabilecektir. Diğer evcil hayvanlarınız kedi ya da köpek olması farketmez. Kıskançlığı önlemek için ona herzamankinden fazla sevgi ve şefkat göstermeyi unutmayın. Bunun dışında, Yetişkin olan diğer hayvanlarınızın, yavru köpeği kabullenmesi için zorlamada bulunmayın. Birbirilerine kendi istedikleri şekilde alışmalıdırlar.

MİSAFİRLERE... Yavru köpeğinizi misafirinize tanıtmak, onun sosyalleşmesi için önemlidir. Bu, onun yabancılardan korkmasını azaltır ve onu daha arkadaş canlısı yetişkin bir köpek yapar. Yavru köpeğinizi misafirinize tanıtırken, tasmasını ve kayışını kullanın. Böylece onun zıplamasını engellersiniz. ona otur komutu verin ve pozisyonunu almasına yardım edin. Misafirleriniz onunla selamlaşırken oturmaya devam etmesini sağlayın. Bu, onun bir selamlamayı nasıl sakince karşılaması ve kabul etmesi gerektiğini öğrenmesin yardımcı olacaktır. Ayrıca, diğer yetişkin ve misafirlerden de ona nazik davranmalarını ve konuşmaları yanında, onu doğru bir şekilde tutarak haklarına saygı gösterilmesini isteyin.