Yavru Köpeğinizi Eve Getirmeden Önce

Anasayfa Yararlı Bilgiler Yavru Köpeğinizi Eve Getirmeden Önce
Yavru köpeğiniz eve gelmeden önce veya geldikten sonra aşılarının ve ilk kontrolünün yapılması için mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekim seçmeniz büyük önem taşımaktadır.Bildiğiniz bir veteriner hekim yoksa, size bu yavru köpeği satan yada veren kişiden, komşunuzdan veya bir hayvan hakları derneğinden güvenilir bir veteriner hekim tavsiyesi isteyebilirsiniz.

Veteriner Hekim Seçerken nelere Dikkat Etmelisiniz
 
Acil durumlar olabileceğini düşünerek, evinize yakın bir veteriner hekim seçin.

* Veteriner hekim ile görüşün ve temizlik için neler yapıldıpını kontrol edin.
* Hafta sonu ya da akşamları olabilecek acil durumlar için, en yakın evcil hayvan kliniğini yerini belirleyin. Yerini gidip görün, böylece acil bir durum için ihtiyacınız olmadan önce nerede bulunduğunu öğrenmiş olursunuz.
* Veteriner hekimi ve kliniğin adres ve telefon numaralarını elinizin altında bulundurun.

Nelere İhtiyacınız Olacak ?

Minik yavru köpeğiniz evinize geldiğinde, onun için elinizin altında bulunması gereken birkaç şey vardır. 

* Kulübe:Yavru köpeğiniz için almanız gereken en önemli şeylerden biri, kendi evi olarak benimseyeceği bir kulübedir. Yavru köpeğinizi kulubede uyumaya ve kalmaya alıştırarak kendini rahat ve güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.Kulübe eğtim için de önemli bir araçtır ve köpeğiniz için kendine ait hissedeceği küçük bir sığnak sağlar.

Kulube seçerken nelere dikkat etmelisiniz ?
* Telden veya plastikten yapılmış kulübeleri tercih edebilirsiniz ama asıl önemli olan kulübe içinde köpeğinizin ayakta durmasına ve dönebilmesine yetecek kadar yer olduğundan emin olmanızdır.
* Kulübe köpeğin bir ucunda tuvaletini yapabileceği, diğer ucunda ise uyuyabileceği kadar büyük de olmalıdır.
* Köpeğiniz büyük ırk ise, o zaman ya ebadı köpeğin büyüklüğüne göre ayarlanabilen bir kulübe ya da hayatı boyunca kullanabileceği 2 veya 3 farklı ebatta kulübe alabilirsiniz.
* Kulübenin uygun bir havalandırması olmalıdır. Fakat deliklerin, köpeğin kafasını yada patileini sıkıştırmayacağı kadar küçük olmasına dikkat edilmelidir.
* Kapı, güvenli bir şekilde kilitlenmelidir.
* Köpeği sıcak tutmaya yardımcı olması için, kulübenin içine battaniye veya yastık koyabilirsiniz. Köpeğiniz evde eğitilmemiş ya da çiğneme eğlimi olması halinde tedbirli davranmanız gerekir (Kullanılan malzeme güvenli ve temizlemesi kolay olmalıdır.)
* Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde kulübeyi hazırlamış olun.
* Kulübeyi temizlemesi kolay ve ayak altında olmayan bir yere koyun. Ancak köpeği dışlamayın. Kulübeyi, yavru köpeğinizin bir yandan evde olup biteni izleyebileceği, bir yandan da kendini, kendine özel olan yerinde, güvende hissedebileceği bir tarafa koyun.

Yavru Köpeğinizi Kulübesi ile Tanıştırmak 
 
 
köpeğinizi eve getirdikten mümkün olduğunca kısa bir süre sonra kulübesi ile tanıştırın. Bir ölçü PRO PLAN yavru köpek maması koyun. Ardından yavru köpeğe kulübe, yatak, ev ve benzeri deyimleri komut vererek kulübenin içine nazikçe yönlendirin. Tutarlı olması açısından herzaman aynı komutu vermeyi unutmayın. Yavru köpeğiniz kulübesine girdiği anda kapısını kapatın onu sakin bir şekilde sözlü olarak ödüllendirin. Yavru köpeğinizin kulübeye alışması için bu rutini giderek daha uzun sürelerde uygulayın. Köpeğiniz ilk andan itibaren kulübesinde uyumalıdır. Kulübeyi hiçbir zaman ceza vermek için kullanmayın. Onun, kulübesine girme zamanını kendinin beklemesini sağlayın. Kulübesinde olduğu zaman ona çiğneyebileceği güvenli bir oyuncak verebilirsiniz. Fakat kulübesinin içinde mama ya da su vermemelisiniz. Yavru köpeğiniz, kulübe içinde mama ve su olmasından memnun olacaktır, ancak bu durum kulübesinin kirlenmesine sebep olacaktır. Köpeğinizin rahatı için kulübesinde bulunduğu esnada tasmasını çıkarmanız tavsiye edilir.

Tasma ve Kayış 

Köpeğinizi vakit kaybetmeden tasma takma fikrine alıştırmanız gerekmektedir. Ayrıca kayış ile dolaşması onun güvenliği için en iyi olandır.

* Yavru köpeğinizin ilk tasma ve kayışı, hafif naylon veya deriden yapılmış olmalıdır.
* Tasmanın büyüklüğünü belirlemek için, boynunu ölçtükten sonra saptadığınız uzunluğa 5cm eklemelisiniz.
* Yavru köpeğinizin tasmasına sıdığından emin olmak için tasmayı sık sık konteol edin.
* Yavru köpeğiniz yaşlandıkça, örgülü, pamuklu ya da tokalı, güvenli deri bir kayışa ihtiyacınız olacaktır.
* Eğtimi ve gezi konusunda kullanmak için ideal olan 2mt uzunluğundaki kayıştır.

Künye Ya da Çip

Köpeğinizin evin dışında dolaşması ve güvenli bir şekilde dönmesi için, bir künye ya da mikroçip gereklidir. Köpeğinizi, tasmasında sürekli künye bulundurarak güvenlik altına alabilirsiniz. Künyenin yavru köpeğinizin adını sizin adınızı adres ve telefonunuzu (alan kodunu da içerecek şekilde) içerdiğinden emin olun. Veteriner hekiminize ya da bir hayvan bakım uzmanına danışarak, köpeğinizin tanınması için derisinin altına elektronik bir mikroçip yerleştirme yöntemide kullanabilirsiniz.

Mama ve Su Kabı

Hem temizlenmesi kolay hemde devrilmeyecek kadar ağır olan mama kaplarını tercih edin. Bu size şaşırtıcı gelebilir ancak bazzı köpeklerin plastiğe karşı alerjisi vardır. Dolayısıyla, güvenlik için ikili paslanmaz çelik kaplar tavsiye edilir. Yavru köpeğinizin mama kabını hergün yıkamayı unutmayınız.

Tüylerini Taramak İçin İhtiyacınız Olanlar 

 Başlagıçta yavru köpeğinize haftalık tüy bakımı uygulayın. İhtiyaç duyacağınız tarama aletleri, Yavru köpeğinizin tüylerine göre seçilir.
* Kısa tüylü bir köpeği doğal kıl fırçasıyla, plastik tarakla ya da elegeçirilerek kullanılan tarak yardımıyla tarayın.
* Özellikle uzun tüylü  ırklar için sağlam, büyük dişli ve muhtemelen dolaşımı olan tüyleri ayırmayı başarabilecek taraklar gerekir 
* Her iki ırk için de ayrıca birer tane pire tarağı edinilmelidir.